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Whether or not the incidental appearance of pictorial works 
(paintings) —previously sold to a third party— in scenes of an 

audiovisual work qualifies as public communication of such works. 
 
By Preliminary Ruling 135-IP-2020 of January 23, 2024, published in the Official 
Gazette of the Cartagena Agreement no. 5406 of the 26th of the same month, the 
Court of Justice of the Andean Community has developed the following 
interpretative legal criteria in matters of copyright: 
 
“…Whether or not the incidental appearance of pictorial works —
previously sold to a third party— in scenes of an audiovisual work qualifies 
as public communication of such works 

 
…In accordance with the provisions of literal b) of article 13 of Decision 351 
[Andean copyright law], the author or, where applicable, his successors, have the 
exclusive right to carry out, authorize or prohibit the public communication of the 
work by any means that serves to spread words, signs, sounds or images. 
 
…For its part, literal g) of article 15 of Decision 351 establishes that public 
communication is understood as any act by which a plurality of people, whether 
or not gathered in the same place, can have access to the work without prior 
distribution of copies to each of them, and especially the public exhibition of works 
of art (e.g., pictorial works) or their reproductions. 
 
…The person who purchases a painting (pictorial work) acquires, among other 
property rights (e.g., selling or pledging the painting), the right to exhibit the 
painting privately. So, for example, if a person buys a painting for a hundred or a 
million dollars, he can display it in his living room, in his office, in the board of 
directors of the company in which he is a shareholder, director or manager, etc. If 
the author of the work wished to restrict the right of exhibition, he would have 
had to include a clause to that effect in the sales contract. This would obviously 
influence the price of the painting. In effect, if in the contract for the sale of the 
painting it is agreed that the pictorial work can only be exhibited in a certain place, 
the purchaser will have incentives to pay a lower price given the condition that he 
will have to fulfill contractually. 
 
…The sale of a painting does not affect the moral rights of the author of the 
pictorial work, but it does affect the patrimonial rights. If nothing is otherwise 
agreed, nothing prevents the buyer from storing the pictorial work in a basement 
so that no one sees it. 



 2 

…While authorization from the author is required for the public exhibition of a 
work of art, such authorization is not required if it is an incidental public 
communication of the work of art, which may be a painting. 

 
…If a lawyer acquires a pictorial work and displays it in his office, it will be seen 
by all his clients. This does not give the author any (patrimonial) rights unless 
something different had been agreed upon when acquiring the work. The lawyer 
could be interviewed by a news reporter or filmed for a documentary about legal 
services. In both cases, if the corresponding video focuses on the lawyer and his 
legal services, but the painting appears incidentally in the recording, this does not 
mean a public communication of the work. 
 
…In the case of an audiovisual work in which an artistic work appears incidentally, 
as is the case of a painting, it must be differentiated whether the intention is to 
show the work or if the intention is to show the environment. If the intention is 
to show the work, there is public communication of it (in the terms of literal g of 
article 15 of Decision 351). If the intention is to show the surroundings (the 
setting), there is no public communication of the work of art. 
 
…In the case of the lawyer who is interviewed in his office, whether for a news 
program or a documentary, if the interview focuses on the jurist and the legal cases 
he has won or lost, whatever is shown in the interview forms part of the 
surroundings of the lawyer's office, in which would possibly not only appear 
paintings, but also books, desks, furniture, lamps, etc. These objects may be works 
of art, but their appearance is simply incidental, so this does not generate any 
economic right for the author of the artistic works in question. Otherwise, we 
would reach the absurdity of every public or private person who is going to be 
interviewed having to hide all the paintings or other artistic works that are in his 
or her room or office. 
 
…If the audiovisual work is a film, a novel or a television series, the same analysis 
will have to be carried out, but more carefully. It is one thing that, intentionally, it 
is decided that a particular painting is part of the setting and plays a role in the plot 
in question, in which case we can speak of public communication (or exhibition); 
and a different one, in which the pictorial work appears incidentally, simply as part 
of the environment (or setting). 

 
…These are elements that can be taken into consideration, to appreciate the 
incidental nature of the appearance of the pictorial work, such as the duration of 
its appearance, its mere appearance on the stage, the lack of knowledge of the 
author of the work, etc. 
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…In fact, if the characters of the audiovisual work are seen in the scene and 
suddenly a pictorial work appears in the background, almost imperceptible, for a 
few seconds, we are faced with an incidental appearance that does not qualify as a 
communication or public exhibition of the work. 
 
…It is different the case in which the characters talk about the pictorial work, its 
author, its value, how it was acquired, etc., and the camera lens focuses on the 
painting, so that the viewer takes awareness of it. In this case, the painting plays a 
role in the audiovisual work, so we are faced with a public communication (or 
public exhibition) of the painting. 
 
…In conclusion, if the intention is to show the pictorial work and for the viewer 
to become aware of it, then a public communication of it is being carried out. On 
the other hand, the incidental, fleeting, minimal appearance of the painting, so that 
it is irrelevant within the audiovisual work, in which it simply appears as part of 
the environment, does not qualify as a public exhibition of the pictorial work. 

 
…In the respective purchase and sale agreement, the author of an artistic work 
and the buyer can clearly agree on the types of exhibitions that the purchaser may 
make of the work, which may include its appearance in all types of audiovisual 
works, which will obviously influence in the price to be paid. A right that the author 
of a work of art can cede, in exchange for the respective remuneration, is the public 
exhibition of said work.” 
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